Osobe s amputacijama plešu – možda čak i bolje od tebe!

Updated: Feb 25, 2020

Ovo na videu je Maja Zmaj, nije joj to prezime, nego više odlika. Ona i još nekoliko članova Udruge osoba s amputacijom udova plešu u grupi nedjeljom. I dokazuju da dvije lijeve ne postoje. Slušaj kako je sve krenulo.


Prošle godine Marko i Antea na jednoj svadbi su upoznali Karla i Leandru. U pauzi od razvaljivanja plesnog podija dotakli su se teme plesne škole.


„Ej, da, ti nešto plešeš,“ govori Karlo Marku, „Fora vam je ime Lijeva&Desna.“


Nije ni znao KOLIKO je to ime fora. Par mjeseci kasnije, poslao je Antei fotku – „vidi, ni sad nemamo dvije lijeve,“ pisalo je ispod fotke na kojoj je njegova desna noga u longeti od kuka do gležnja, a Leandrina lijeva od koljena do prstiju u gipsu.Fora nam je bilo kako su se polomljenim kostima, ligamentima i meniskusima se sjetili te neke polu-pijane priče s terase hotela Kvarner u Opatiji od par mjeseci ranije. Objavili smo to na Instagramu.


U isto vrijeme, dr. Ino Kermc obrazovao se i školovao, jeo i pio na jednom kongresu liječnika. U trenutku kad je obavljao vrlo važan medicinski razgovor s kolegom liječnikom, čuo je da kolega liječnik ima amputiranu nogu; nešto što nije primijetio ni prije tih par čaša vina za zdravlje koje se na tim kongresima propisuju na recept.


I tu mu je na pamet pala ideja; a kad je vidio Instagram story Karla i Leandre, bilo mu je sve jasno. Nazvao je Marka.


- Slušaj, Mrkiću, imam ideju.


„Slušam.“


- Vidio sam sad story i gledam baš kolegu koji ima amputaciju – pa on najnormalnije hoda, uopće se ne primijeti da čovjek ima protezu. Daj zamisli da učiš amputirce plesati.


„Ajme, pa da.“


- Piši. Božidarevićeva ulica. Udruga osoba s amputacijama. Mislim da bi to bilo super i tebi i njima.


I znaš što, super je. Iste sekunde, u petak navečer u 20 sati, dok Leandra i Karlo vjerojatno gledaju Netflix jer moraju mirovati, a Ino diskutira o bolestima na kongresu, Antea bez imalo obzira zove kontakt broj Udruge amputiraca.


- Halo, Ana Sršen ovdje!


„Hej bok! Antea ovdje iz plesne škole Lijeva&Desna. Oprostite što zovem ovako kasno, ali Marko i ja imamo jedan super prijedlog za vas.“


I tu je sve krenulo. Otišli smo uskoro na sastanak. Nismo ni puno razmišljali zašto bi se to radilo. Jednom je možda Antea pitala Marka, a zašto bi ti to radio? Nije imao odgovor, nešto je pričao o samo o tome da je ples najzabavnija aktivnost i da želi da cijeli Zagreb propleše.Sad, par mjeseci kasnije, iskristaliziralo se zašto to radimo. Jer – zašto ne? Jer tamo upoznaš Maju Zmaj, Anu o kojoj ne treba ni puno pričati, upoznaš Tonija koji je uvijek na barem 600m nadmorske visine i unatoč svemu ima svijet na dlanu, upoznaš reprezentativke, očeve, majke, gospođu Kseniju koja sa svojih 70 godina na prvom satu dva puta padne i onda umire od smijeha.


Jer je takva sad svaka nadjelja – smijeh, ples, zabava i nikako, ali nikako dvije lijeve.


Hvala ekipi iz UAZa što plešu s nama.
738 views0 comments

Recent Posts

See All