Tečaj za početnike: Gdje, što i kako

Updated: Feb 23, 2020

Sudbonosni trenutak je iza tebe. Prijavio si se na početni tečaj plesa. Možda si birao između više opcija, vagao pluseve i minuse, možda si od nekoga čuo "E u Lijeva&Desna je show," pa si brzo ispunio obrazac za prijavu. Nebitno. Kreće tvoj prvi tečaj plesa u životu.


Gdje?

Plešemo u dvorani, imamo ogledala, imamo parket, imamo još 5 parova u tvom terminu koji su u istom sosu. Imamo pipu za vodu, frižider s cugom je pod ključem. Iako, ako ti se nakon salse zavrti u glavi, pelin vrti u drugu stranu, pa možemo nakon tečaja nazdraviti. Često to ovako grupno i napravimo, kvartovski kafić nam je najdraži susjed, a ekipa tamo ti pamti narudžbu nakon jednog dolaska.


Što?

Plešu se društveni, latinoamerički i standardni plesovi. Ako se ikad nađeš u situaciji da si u Milijunašu i moraš znati koji ples je u kojoj kategoriji, zapamtit ćeš ovaj trenutak i odvrtiti ga u glavi poput Deva Patela u filmu Slumdog Millionaire.


Društveni plesovi

Od društvenih plesova radimo disco fox, salsu i bachatu.


Disco fox, ovako u razgovoru poznat i kao najkorisniji-ples-koji-ćeš-naučiti-u-svom-životu je poput tablice množenja i dijeljenja u osnovnoj školi - nešto što, da se ubiješ, u tom trenutku ne kužiš zašto moraš znati, pa te kroz život prati i donese više koristi nego što si mogao misliti.

Moraš plesat s tetkom na svadbi? - Disco fox.

Krene pjesma devedesetdruga od Graše? - Disco fox.

Kum si na svadbi? - Disco fox.

Hoćeš fascinirat malu u discu? - Disco fox.

90% današnjih pop i ostalih pjesama je u toj famoznoj četveročetvrtinskoj mjeri i nek ti disco fox bude weapon of choice, čak i kad ti partner/ica ne zna plesati - naučit ćeš ga/ju u dva pokreta i tri okreta.


Salsa i bachata doživjele su svoju renesansu zadnjih godina, otkako se vrući latino ritmovi vrte na radijskim postajama i klubovima. Bilo je i vrijeme, ako nas pitaš, jer tko nije bio zaljubljen u Shakiru kad je bio klinac.
Latinoamerički plesovi

Plesovi koje smo svi zaljubljeno gledali na telki dok se vrtio i ovaj i stari Ples sa zvijezdama, gdje cure izgledaju kao nedodirljive latino zavodnice, a frajeri kao definicija mačo muškarca. Na repertoaru su chachacha, rumba, samba i jive.
Standardni plesovi

Ne znamo je li itko uspio završiti srednju školu a da nije na tjelesnom otplesao bar kockicu u bečkom. Svima vjerojatno prva pomisao kad netko kaže ples su upravo brzi i spori valcer, odnosno bečki i engleski.


Kako?

Vrlo jednostavno zapravo. Imaš lijevu, imaš desnu. Dvije lijeve nemaš sigurno. Prijaviš se preko weba, dođeš, poneseš udobnu odjeću i obuću. Vode imamo. Imamo sve, fališ nam ti.


Vidimo se u dvorani!768 views0 comments

Recent Posts

See All