INTERVJU: Pobjeda na CastelBrando Cupu - Marko i Dajana

ZA LIJEVA&DESNA: ANTEA FRANJIĆ


Marko i Dajana su prošli vikend osvojili zlato u A silver kategoriji na CastelBrando Cupu u Italiji! Što je ProAm, je li za svakog, kako su uopće uplovili u te vode i je li to skoro ista stvar kao Ples sa zvijezdama, ispitali smo ih čim su se vratili.


ProAm natjecanja postaju sve popularnija u svijetu plesa. Za sve izvan svijeta plesa poput mene, ProAm je skraćenica za PROfessional i AMateur. Praksa gdje profesionalni plesač i plesač amater ne samo zajedno plešu, nego se i natječu, dolazi iz SAD-a, a u međuvremenu ta je praksa zaživjela i u Europi.

Za razliku od rekreativnih tečajeva, ProAm se često radi puno intenzivnije, a i plesni partner (ili partnerica!) su profesionalni plesači s plesnim stažom i iskustvom u natjecanju, što sigurno bude jako korisno na - natjecanjima!

ProAm natjecanja danas ima posvuda, plešu se i latinoamerički i standardni plesovi, a često se održavaju na čarobnim lokacijama poput dvorca Castel Brando gdje su Marko i Dajana bili prošli vikend i osvojili prvo mjesto u kategoriji A silver!


Dvorac Castelbrando

L&D: Dajana, čestitamo na osvojenom prvom mjestu! Koliko dugo se baviš plesom?

Dajana: Ne znam da li bih to nazvala "bavljenjem" plesom, ali plešem od 5. godine života. Krenula sam s ritmikom, pa kroz osnovnu školu je to bio neki mix MTV dance i jazz dance, a nakon toga počela sam s ritmičkom gimnastikom. To su uglavnom bile ženske grupe i individualni ples, ali nakon osnovne škole sam se prvi put susrela s latinoameričkim i standardnim plesovima na jednom tečaju. Međudim, nisam se dugo zadržala na njima jer su se spletom okolnosti grupe nisu održale i za vrijeme studija sam se od fizičkih aktivnosti potpuno prebacila samo na teretanu. Tako da sam cijeli život u nekoj vrsti sporta.


L&D: ProAm natjecanja nisu toliko poznata široj publici. Kako si ti prvi put čula za ProAm i odlučila se početi plesati s profesionalnim plesačem?

Dajana: Nisam ni ja znala da postoji do unazad par godina! Kako sam bila cijeli život u nekoj vrsti plesa, požalila sam se prijateljici da polaznici plesnih tečajeva u školama u koje sam išla, nakon što savladaju osnove, često prestanu s plesom i da želim plesati u svom tempu, a ne uvijek ispočetka s novim polaznicima koji dođu. I ona mi je onda zapravo otkrila da postoji ProAm - naime, njena kolegica je plesala s nekim plesačem, povezala nas i tako sam krenula plesati s prvim partnerom.


L&D: Kako ste vas dvoje uopće počeli zajedno plesati?

Marko: Ja plešem od 15. godine i do danas sam uglavnom bio ili u sportskom plesom ili u rekreativnoj poduci, tako da nisam ni znao da postoje ProAm natjecanja, dok mi se Dajana nije javila. Poslala mi je poruku na Instagramu i rekla da želi plesati, ali ne u grupi, čak niti privatni sati s partnerom, nego privatni sati - sa mnom. Nisam uopće shvatio taj koncept dok mi nije objasnila da postoje ProAm natjecanja i od tad, zadnjih godinu dana, pripremali smo se, uplesavali i brusili njenu tehniku, dok nismo bili 100% spremni nastupati. I ispalo je super, odmah prvo mjesto!

Dajana: Ja sam znala što tražim, ali nisam vidjela da ijedna plesna škola nudi ProAm. Međutim, jedna prijateljica proslijedila objavu s Facebooka nekog plesača koji tek otvara plesnu školu i ispostavilo se da je to bio Marko.L&D: Marko, u plesnoj školi najčešće samo podučavaš druge, bilo to u grupnim tečajevima ili na privatnim satima. Što je drugačije kad mentoriraš samo jednu osobu s kojom uostalom i plešeš?

Marko: Prvenstveno ja moram puno više plesati, jer sam ja pola plesnog para, što inače nisam. Ali to je zapravo najmanji problem na treninzima, jer puno je bitnije da ona radi i brusi sebe. Tako da definitivno radimo jako puno na tehnici, dosta detaljno prolazimo sve pokrete i korake, a i tempo je puno brži kad se radi tako privatno.


L&D: Koje plesove plešeš?

Dajana: Plešemo sve latinoameričke i društvene, ali na natjecanju smo plesali rumbu, cha cha cha i sambu.


L&D: Iako ga svi znaju kao tamo nekog ležernog lika, rezultati sigurno ne dolaze bez drillanja i puno treninga. Kakav je Marko kao mentor?

Dajana: Isto ležeran.

Marko: Ja mislim da Dajana samo nije svjesna koliko puno radimo, jer joj sve to super ide. Ali istina, ne mogu glumiti neku strogoću kad je to sve na kraju krajeva jako zabavno.


L&D: Ti i Marko trenirate zajedno već godinu dana. Je li ovo natjecanje bilo točka na i vašeg zajedničkog rada ili imate u planu i dalje se natjecati i trenirati zajedno?

Dajana: Ja bome imam još natjecanja u planu. Valjda je i s tim ležeran. :)

Marko: U zadnje vrijeme putujem samo kad je poslovno, pa sam apsolutno za još koje natjecanje da pobjegnem iz dvorane.


L&D: Koncept gdje plešu profesionalac i amater je nešto što smo vidjeli i na TV-u, cijeli koncept showa Ples sa zvijezdama bazira se na tome. Marko, iz prve ruke, koja je razlika između tvoje uloge mentora u PSZ-u i mentora u ProAm-u?

Marko: Zapravo je vrlo slično, ali najveća razlika je zapravo u vremenu. U Plesu sa zvijezdama radili smo puno intenzivnije, imali smo i po dva trosatna treninga dnevno, ali samo 4-5 dana za pripremiti jedan ples. Radilo se intenzivnije, ali zbog kratkih vremenskih rokova nismo mogli ulaziti toliko u detalje i finese, iako je u tim uvjetima krajnji rezultat uvijek bio odličan, govorim i za sebe i Viktoriju, ali i za ostale kolege u PSZ-u.

Za ProAm ne postoje sad neki striktni rokovi, dogovorimo se na koje natjecanje idemo i prema tome se ravnamo s treninzima. Uglavnom radimo tri puta tjedno po dva sata, a s obzirom da smo se pripremali godinu dana, mogli smo raditi jako temeljito. Tjedan prije samog natjecanja smo pojačali tempo i odradili pet treninga, i veni vidi vici, rasturili.


L&D: Kako je izgledalo natjecanje u Italiji?

Dajana: Izgledalo je vrlo luksuzno, u stilu charity gala eventa. Ali u Dubrovniku npr. je izgledalo kao klasični sport dance competition. Ovisi o lokaciji eventa i programa koji stave. U Castelbrandu je bilo puno opuštenija atmosfera i dosta starijih ljudi i parova.

Kategorije se dijele po dobi i težini (bronze / silver / gold) i A (19-35), B (35-45), C(55-65) i D(65+) Mi smo plesali A silver.


L&D: Za kraj, ProAm zvuči dosta nabrijano. Je li za svakog?

Dajana: Pa po meni su jako nabrijani. Što je i normalno zapravo, sigurno ti ne može biti svejedno za nešto u što si uložio toliko puno vremena i financija. A i ovi bolji plesači imaju prirodno rivalstvo među sobom vjerojatno, kao mentori i kao plesači.

Mlađi parovi vjerojatno jesu dosta kompetitivni, a stariji parovi manje - najviše uživaju parovi D kategorije (65+). I Marko, osim kad zagrijava kukove i moči cipele.

Marko: U jednu ruku se slažem s Dajanom, kao i sve ikad, može biti nabrijano, ali mislim da može ibit i ležerno. Ovisi samo o količini rada koju uložiš i što želiš postići. Mislim da je samo bitno krenuti, a ako radiš, možeš od totalnog početnika doći na dosta visoku razinu.


Ako želiš plesati ProAm, natjecati se u dvorcima i gledati kako Marko zagrijava kukove, javi se za čagu!

216 views0 comments

Recent Posts

See All